Staffan Franzén, administrerende direktør i Mekanex, oppsummerer nok et kvartal i selskapets historie. Et kvartal hvor det har skjedd flere spennende ting innenfor Mekanex. Noe av det morsomste er at vi ser etter nye medarbeidere.

Så vi har akkurat avsluttet nok et kvartal . Meldingene i media er at det går nedover med økonomien og at konkursene blant bedriftene øker. Hos Mekanex var ordrene i tredje kvartal den høyeste i selskapets rundt 60-årige historie! Det betyr at vi nå søker flere ansatte. Hvis du er sivil- eller universitetsingeniør innen det mekaniske feltet og brenner for å hjelpe den nordiske produksjonsindustrien til å bli skarpere og opprettholde konkurranseevnen, ta kontakt med meg så har vi kanskje en interessant utfordring for deg!

Hos Mekanex har vi de siste månedene fortsatt å hjelpe teknologer ved våre tekniske høyskoler med ulike spennende prosjekter. Denne gangen deltar teknologer ved KTH (Sveriges største tekniske universitet) i et prosjekt kalt REXUS/BEXUS, som ledes av de tyske og svenske romfartsmyndighetene. Prosjektet gir studentene mulighet til å sende vitenskapelig og teknisk utstyr ut i verdensrommet for å utføre ulike typer eksperimenter. Våre teknologer vil sende en enhet 60 km opp og inn i atmosfæren, og deretter gli tilbake til bakken med en fallskjerm. KTHs prosjekt heter Boomerang (BOOMERANG står for nonBOOM-deploying Experiment with a Return-to-launch-site Autonomous Non-propelled Glider). Normalt «faller» disse ukontrollert til bakken, og da må man finne utstyret ved hjelp av et helikoptersøk, noe som er både kostbart og tidkrevende.

Studentene våre må innføre et autonomt kontrollsystem i utstyret sitt slik at fallskjermen kan returneres til utskytningsstedet og dermed unngå helikoptersøket. For å oppnå dette har Mekanex bidratt med en rekke presisjonskomponenter til et kontrollsystem. Når denne oppskytingen har funnet sted våren 2024, har vi hatt våre komponenter både på bunnen av Nordsjøen, flere hundre meter under havoverflaten, samt i verdensrommet. I hvert fall i en høyde på rundt 60 km over havet. Dette viser bredden av bruksområder for komponentene våre!

I dette nyhetsbrevet fortsetter vi å fordype oss i skrujekk og deres ulike bruksområder. Vi går også gjennom et så enkelt produkt som giroverføringer, som kan varieres enormt og dermed gis svært varierte egenskaper.

Vi fortsetter også å presentere våre ansatte, denne gangen vår langtransportør fra Luleå, Magnus Hedlund, som jobber med salg i Nord-Sverige og Norge.

Ønsker du å møte oss, stiller vi blant annet ut på Euroexpo-messen i Mo i Rana, Norge 22.-23. november.

God lesning!

Staffan Franzén,
Daglig leder
+ 46 70-842 86 68