Mekanex har samarbeidet med sveitsiske Güdel i mer enn 50 år. Güdel har i løpet av denne tiden utviklet seg fra å være en produsent av maskinelementer som tannhjul og tannstenger til en leverandør av avanserte automasjonsløsninger.

Allerede i 1995 utviklet Güdel sine første bansystem før roboter (syvende akse) og er i dag en av verdens største produsenter av bansystem før roboter (Robot Drive Axis) og har over 1.000 installasjoner over hele verden.

Disse bansystem før roboter har utmerket stivhet og stabilitet gjennom sveisede stålkonstruksjoner som deretter maskineres for å oppnå presisjon. Bansystemen før roboter er basert på Güdels egenutviklede skinneteknologi som bruker ruller og lukkede lagre i stedet for tradisjonelle kuleskinner. Denne teknologien har utmerkede egenskaper i form av lavt støynivå, høy hastighet, lange vedlikeholdsintervaller, samt overlegen motstand mot skitne miljøer. Sistnevnte gjør disse produktene spesielt egnet i sveise- og/eller lakkeringsmiljøer.

Drivingen gjøres ved hjelp av Güdels egne tannstangsegenskaper slik at man dels kan absorbere de høye nødstoppmomentene som kan oppstå med tunge roboter med full belastning, og dels kan gi tilstrekkelig drivmoment og presisjon. Repeterbarheten av presisjonen på disse aksene er i størrelsesorden noen få hundredeler av en millimeter. Standardakslene har en absolutt nøyaktighet på noen tidels millimeter, men velger du en slipet tannstang og planetgir til drivverket kan dette reduseres ytterligere.

Aksene er tilgjengelige i 6 forskjellige størrelser som kan håndtere belastninger på opptil 14 tonn dynamisk og 20 tonn statisk. Allerede som standard er de forberedt for de vanligste robotprodusentene, inkludert ABB, Fanuc og Kuka.

Aksene produseres i segmenter fra 3 til 6 meter som deretter skjøtes til hvilken som helst lengde, opptil 100 meter er uproblematisk. Aksene kan også forlenges i etterkant om behovet skulle oppstå.

Güdel har også en serie ben som aksene kan suppleres med slik at du kan montere dem i taket (TMO-C) eller langs veggene (TMO-W) hvis det passer plassen eller bruksområdet bedre.

Her kan du se på to forskjellige eksempler på applikasjoner: