Etter en fantastisk sommer er vi nå tilbake til normale arbeidsrutiner igjen, etter to år med unntakstilstand. Endelig ser det ut til at pandemien har sluppet taket på oss slik at vi kan gå ut og besøke dere, våre kunder, og prøve å lage nye smarte løsninger på mekaniske problemer. Hos oss er det en klart høyere «uteaktivitet» enn tidligere.

Nok en gang er det imidlertid en joker i kortspillet, nemlig økonomien. Så langt har økonomien vært veldig sterk, men hva skjer videre? Det er ingen små innstramminger som finner sted akkurat nå. En vanlig barnefamilie kan se økte strømutgifter på flere tusen kroner i måneden. På toppen av det kommer økte rentekostnader på flere tusen svenske kroner per måned. Man trenger ikke gjøre noen ekstreme antagelser for å komme frem til at kostnadene for en barnefamilie i enebolig kan øke med 10 000 SEK i måneden. Det burde få økonomien til å treffe veggen.

Ytterligere en joker er Sveriges nye regjering. Den har akkurat tiltrådt og en samarbeidsavtale i form av Tidöavtalen eksisterer. I tillegg har også en regjeringsforklaring blitt presentert. Forhåpentligvis blir vår nye regjering mer vennlig mot næringslivet sammenlignet med den forrige. Som eksempler kan nevnes tillatelsessakene for Boliden, LKAB og Cementa på Gotland som ikke var til fordel for nevnte selskaper. Videre sliter vi alle daglig, både som privatpersoner og som bedrifter, av høye strømpriser. Kan den nye regjeringen gjøre noe med dette? Dessverre er det sannsynligvis ingen rask løsning på dette spesielle problemet. Vi håper inderlig at energikrevende industri i Skandinavia tåler denne situasjonen slik at vi ikke får varig skade på vårt næringsliv.

I dette nummeret presenterer vi nok en gang to av våre viktigste leverandører:

Delvis engelsk HepcoMotion med sine skinneføringer basert på ruller som gir overlegne vedlikeholdsintervaller, lavt støynivå, utmerket motstand i skitne omgivelser og tillater høye hastigheter. Denne gangen presenterer vi deres DTS-system som er utvidet med en ekstra drivkilde som gjør systemet enda mer fleksibelt og dermed konkurransedyktig.

Vi presenterer delvis et program med planetgir fra vår sveitsiske leverandør Güdel. Disse girene håndterer dreiemomenter fra 100 Nm opp til 5600 Nm, noe avhengig av driftssykluser og presisjonskrav. De kan selvsagt fås med forskjellige inngangsflenser, samt forskjellige utganger. Forholdene varierer fra 3:1 til 1000:1.

Til slutt presenterer vi vårt lagerførte program av mindre snekkegir fra italienske Hydro-Mec. Vi lagerfører størrelsene 030, 045 og 063 i alle tilgjengelige forhold, samt alt vanlig tilbehør.

I dette nummeret vil du også bli kjent med en til av våre ansatte; Produktspesialist Janne. Janne er en teknologiinteressert lagspiller som tar turen til dansebanduka i Malung.

Hyggelig lesning!

Staffan Franzén
Daglig leder