Staffan Franzén, Administrerende direktør i Mekanex, opplyser at det snart er sommer- og ferietider igjen. Tiden flyr og det er mye som skal gjøres før en sårt tiltrengt ferie tar til for de aller fleste av oss. Staffan forteller om blant annet «våre» studenter i Tanzania og vårt brede program av rustfrie skinneføringer og jekker.

Så var det skoleavslutning igjen og vi er mange som har avgangselever som, fulle av framtidstro, legger bak seg mange år på skolen. Noen for å ta et sabbatsår og få andre erfaringer, andre som er sikre på hva de vil, går direkte på jobb eller på høyskole- og universitetsstudier.

På Mekanex har vi nettopp tatt imot våre to studenter i Tanzania. Det er Rehema Bedon Mwakaje som studerer til sivilingeniør i samfunnsbygging og Justina Fredrick Mpulila som studerer til sivilingeniør i elektroteknikk. Begge jentene studerer ved Mbeya University of Science and Technology som ligger i det vestlige Tanzania, nær grensen til Zambia og Malawi.

Rehema kommer fra en bondefamilie med fire barn, mens Justina kommer fra en familie med seks søsken. De store familiene er representative for Tanzania i dag og byr på noen utfordringer for landet. Den siste folketellingen i 2022 viste blant annet at folketallet har økt med 40 % på bare 10 år; fra 45 millioner til nesten 62 millioner! Det sier seg nesten selv at dette betyr store utfordringer for et land, men også muligheter. Tidligere har kun grunnskolen vært gratis i Tanzania, og i 2022 ble det bestemt at A-trinn, eller omtrent tilsvarende svensk videregående skole, også skulle være gratis. Dette betyr selvsagt store muligheter for landet til å få flere utdannede borgere, men på kort sikt er det selvsagt et problem å klare å raskt bygge ut utdanningssystemet både med skoler og med kompetente og erfarne lærere.

Vi fortsetter å følge Rehema og Justina med spenning og vil fortelle mer om studiene deres fremover.

I denne utgaven av nyhetsbrevet snakker vi blant annet om våre rustfrie skinneføringer. Til nå har utvalget av rustfrie skinner vært ganske begrenset på markedet da det stort sett har handlet om ulike overflatebehandlinger av tradisjonelle skinneføringer. Mekanex representerer både britiske HepcoMotion og sveitsiske Güdel, og dermed har vi et av markedets bredeste programmer av rustfrie skinnesystemer. Programmet spenner fra små skinner som håndterer last på noen kilo opp til skinner for last på flere tonn. Programmet inkluderer både rette og sirkulære skinner. I denne utgaven fokuserer vi på rustfrie skinnesystemer fra HepcoMotion.

Vi forteller også om vårt utvalg av jekker fra vår østerrikske leverandør, Enzfelder. Enzfelder er en mindre produsent med lang erfaring innen alle mulige løfteapplikasjoner som er veldig flinke til å lage skreddersydde løsninger. Les mer i dette nyhetsbrevet og utfordre oss med dine løfteproblemer!

I tillegg presenterer vi nok en dyktig medarbeider, denne gangen en kollega som er inne i sitt 24. (!) år hos oss; Helén Ekdal.

Mekanex holder åpent som vanlig i sommer bortsett fra uke 29 (17-21 juli), da holder vi feriestengt. Ønsker du å møte oss og se nærmere på deler av produktutvalget vårt, skal vi delta på EuroExpo-messen i Gällivare i september – vi håper å se deg da!

Jeg ønsker dere alle hyggelig lesing og en riktig fin og avslappende sommer!

Staffan Franzén
Administrerende direktør
+ 46 70 842 86 68